Over Kirsten

In vogelvlucht door mijn pad in draagdoekland… IMGP5948a

In 2004 werd onze oudste zoon geboren en maakten we vluchtig kennis met het dragen in een draagdoek door een zelfgemaakte doek, erg warm en zeker niet ergonomisch zoals wij hem droegen.

In 2006 werd onze tweede zoon geboren en wederom haalde ik die zelfgemaakte warme onpraktische doek uit de kast. Hij belande weer snel in de kast. Toen hij een half jaar oud was kwam ik via het borstvoedingsforum terecht op het allereerste Nederlandse draagdoekforum. Er ging een wereld voor me open en ik bestelde mijn eerste echte draagdoek. Hij is sinds die tijd veel gedragen. Net als de oppaskindjes die ik een tijdje heb gehad.

In 2008 nam mijn reis in de wereld van draagdoeken een andere wending. Ik begon een draagdoekwinkel die ik Lilababy noemde.  Naar aanleiding daarvan wilde ik beter leren dragen, omdat ik er ook veel vragen over kreeg. Na een workshop over dragen zat ik met een tweetal dames te mijmeren over dragen en hoe we dat aan ouders professioneel konden leren. Ik legde het contact met een draagschool uit Duitsland en ging de eerste cursus organiseren.

Eind 2008 vond deze plaats en was ik officieel draagconsulent. Tussen november 2008 en november 2011 organiseerde ik op deze manier veertien cursussen in Nederland.  Het Dragen en Voeden forum, de opvolger van het eerste draagdoekforum dat begin 2008 werd opgeheven, maakte het contact leggen met belangstellenden makkelijk.

In januari 2009 hebben we met een groep (bijna) consulenten een officiële vereniging opgericht, de Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC). Ik werd tot voorzitter gekozen. Samen zijn we sinds die tijd aan het werk om dragen bekender te maken in Nederland en België. Na een jaar moest ik echter door enorme drukte de functie neerleggen.

In november 2009 organiseerde ik samen met Petra Mengerink de eerste Ouders Natuurlijk beurs. Waar alle informatie en meer rondom dragen, borstvoeding en natuurlijk ouderschap op één plek te vinden was. Na dat eerste jaar heb ik afscheid genomen van de beurs omdat het niet te combineren was met mijn andere werkzaamheden.

In augustus 2010 kreeg ik de kans om eigenaar te worden van het Dragen en Voeden forum. Beheerder was ik al sinds juli 2008.  Met veel plezier heb ik het samen met het beheer team sindsdien uitgebouwd tot het geweldige platform en tot de community wat het nu is. Werk aan het forum is nooit saai en gaat altijd door. Op dit moment ben ik nog wel betrokken, maar sinds 31-12-2015 heb ik als eigenaar afscheid genomen.

Lieve Lasten was een geweldige tentoonstelling eind 1993 begin 1994. Althans men zegt het. Ik ben er zelf nooit geweest. Helaas! Gelukkig was er het boek van de tentoonstelling. Een heel mooi  naslagwerk. In het Nederlands nog wel. Deze was echter in 2010/2011 zeer slecht tot niet verkrijgbaar. Samen met Karin Jeucken van Little Shop Around the Corner hebben we ons ingezet om het boek opnieuw uitgegeven te krijgen. Met een mooie nieuwe voorkant en de bijbehorende brochure geïntegreerd kwam deze in november 2011 van de pers rollen.

In 2011 ben ik de ideeën gaan vormgeven om zelf consulenten op te leiden in Nederland en België. Naast Lilababy en het Dragen en Voeden forum is er nu ook het Instituut voor Hechting. In oktober 2012 waren de eerste cursussen en in 2013 en verder volgen er nog vele.

In november 2012 werd er een nieuwe draagling geboren in ons gezin. Hij wordt met veel liefde en plezier gedragen.

Inmiddels ben ik gestopt met de verkoop van draagdoeken omdat in korte tijd vele winkels werden opgericht. Ik richt me nu op voorlichten, geven van (groeps)consulten,  opleiden van consulenten, het Dragen en Voeden forum, het Instituut voor Hechting en het uitwerken van mijn immer gaande ideeënstroom om dragen bekender te maken.

Ik ben nog lang niet klaar met mijn pad in draagdoekland!

Kirsten, getrouwd en moeder van 3 borstgevoede en gedragen jongens